01 Mac 1968 – Pada hari ini dalam tahun 1968, Dewan Rakyat meluluskan rang undang-undang mewajibkan orang ramai bangun berdiri memberi hormat apabila lagu kebangsaan dimainkan terutama di tempat awam. Rang Undang-undang ini juga melarang orang ramai mentertawakan lagu kebangsaan dan juga mempermainkan sesiapa sahaja yang menghormati lagu tersebut. Adalah satu kesalahan mengganggu dan mengejek orang yang memberi hormat kepada lagu yang menjadi lambang kebangsaan negara ini.

Ketika pembentangan rang undang-undang, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Encik Khaw Kai Boh berkata, rang undang-undang ini dilaksanakan dalam usaha memupuk taat setia kepada negara di kalangan rakyat berbagai bangsa, keturunan, agama dan fahaman. Demi menentukan rang undang-undang ini dipatuhi maka kuasa telah diberi kepada pegawai polis untuk menangkap tanpa waran sesiapa sahaja yang melakukan kesalahan ini. Mereka akan dikenakan denda sebanyak satu ratus ringgit atau satu bulan penjara.

Rang undang-undang ini sesungguhnya adalah wajar dilaksanakan memandangkan perbuatan tidak menghormati lagu ini dianggap merendahkan kemuliaan lagu kebangsaan pada pandangan awam dan ini merupakan satu sikap tidak hormat yang patut dihapuskan.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen