Kulit_Buku_Ku_Cari_Damai_Abadi31 Oktober 2003 – Pada hari ini dalam tahun 2003, Dato’ Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi telah mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kelima menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad, yang berundur setelah menerajui negara selama 22 tahun. Dato’ Seri Abdullah telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di hadapan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail di Istana Negara, Kuala Lumpur.

Dato Seri Abdullah telah membaca ikrar di Istiadat Pengurniaan Suratcara Perlantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Taat Setia serta Menyimpan Rahsia sebelum menandatangani keempat-empat Surat Cara Perlantikan. Turut hadir ialah orang-orang kenamaan termasuk Menteri-menteri Kabinet, Menteri Besar dan Yang Dipertua Dewan Speaker Dewan Rakyat dan Yang di Pertua Dewan Negara.

Sesungguhnya negara merasa bertuah kerana proses peralihan kuasa dilaksanakan dalam suasana aman, muhibbah dan persefahaman.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga :  Perletakan Batu Asas Bangunan Ibu Pejabat Lembaga Urusan Dan Tabung Haji (LUTH)

Tinggalkan Komen