H.I.D.S. – Pelancaran Measat – 2

Ariane42P_rocket14 November 1996 – Pada hari ini dalam tahun 1996, Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad telah menyaksikan Satelit Asia Timur Kedua (Measat-2) dilancarkan ke orbit dari Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana pada pukul 6.40 pagi waktu Malaysia.

Pelancaran satelit ini adalah merupakan rentetan kejayaan melancarkan Satelit Asia Timur Pertama (Measat-1) yang turut dilancarkan di tapak pelancaran serupa. Satelit Measat-2 ini telah dibina oleh syarikat Hughes Space and Communications Inc.dari Amerika Syarikat. Semasa proses pelancaran satelit ini Measat-2 akan dihantar menggunakan roket pelancar Ariane 44L milik konsortorium Eropah ‘Arianespace’ dan berada dikedudukan 36,000 kilometer dari atas garisan khatulistiwa di orbit 148 darjah timur.

Measat-2 yang dilancarkan ini menjalankan fungsi komunikasi dan penyiaran secara serentak meliputi ASEAN, Myanmar, Hong Kong, Kemboja, Laos, Guam, Korea Selatan, Selatan China, Hawaii dan Australia. Satelit ini akan berada dalam orbitnya mengelilingi bumi selama 11 tahun 6 bulan.

Hari ini kejayaan melancarkan satelit sendiri ke orbit bukan sahaja menjadikan negara ini mampu menikmati kemudahan komunikasi yang berkesan malah Malaysia turut dapat bergerak seiring dengan negara lain di dunia yang memiliki kemudahan satelit.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen