satelit_bumi_kuantan-800px

Perasmian Satelit Bumi Di Kuantan

06 April 1970 – Pada tahun 1970, Perdana Menteri, Y.T.M Tunku Abdul Rahman telah merasmikan Stesen Satelit Bumi di Kuantan. Dalam ucapan perasmiannya, Tunku menyifatkan peristiwa ini sebagai satu detik gilang – gemilang bagi Malaysia. Ini kerana Stesen yang bernilai RM9 juta ini telah menandakan satu kemajuan yang telah dicapai oleh negara dalam bidang telekomunikasi dan perhubungan dengan dunia luar.

Stesen yang mula dibina pada bulan Februari tahun 1969 ini dihubungkan dengan satelit diruang angkasa Laut Hindi iaitu INTELSAT 3 yang merentasi dengan India, Indonesia, United Kingdom dan Australia. Berikutan wujudnya Stesen Satelit Bumi ini seluruh rakyat Malaysia telah dapat menyaksikan siaran secara langsung pelancaran dan pendaratan kapal angkasa APOLLO di bulan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Perasmian stesen bumi di Kuantan ini telah membuka lembaran baru kepada negara dalam sejarah telekomunikasi negara sejajar dengan perkembangan dan pengisian bagi sebuah negara yang merdeka.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.