Tiungsat-1-800px

Pelancaran TiungSat-1

26 September 2000 – Pada tahun 2000, Satelit Mikro pertama negara, TiungSAT-1 telah dilancarkan ke orbit pada jam 6.05 petang waktu Malaysia dari Pusat Pelancaran Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan.

Tiungsat-1

Satelit Mikro negara yang pertama ini dibina menerusi kerjasama teknikal antara Malaysia Astronautic Technology Sdn. Bhd. (ATSB), Bahagian Sains Angkasa (BAKSA), Jabatan Perdana Menteri; dan Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), United Kingdom.

TiungSAT-1 yang beratnya 50 kilogram ini mempunyai keupayaan mengambil gambar muka bumi pada resolusi 80 meter dari aras bumi untuk kegunaan pemantauan sumber perhutanan, pertanian dan pencemaran. Stesen setelit buminya terletak di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Satelit mikro pertama yang berharga RM 34 juta ini dibangunkan oleh sekumpulan lapan jurutera dan pensyarah Malaysia melalui kerjasama pemindahan teknologi dan latihan mendalam dengan Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), yang berpangkalan di Pusat Angkasa Lepasa Surrey di Universiti Surrey, United Kingdom.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.