20 September 1964 – Pada hari ini dalam tahun 1964, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdul Razak bin Dato Hussein telah mengumumkan penubuhan Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah Persekutuan (FELCRA).

Objektif penubuhannya ialah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan kepada para belia dan keluarga yang tidak memiliki tanah melalui pembukaan Rancangan Tanah Belia dan Rancangan Tanah Pinggir. Ia juga bertujuan untuk meningkatkan taraf ekonomi serta meninggikan daya pengeluaran. Pada 1 April 1966 di bawah Akta (memperbadankan) Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah Negara 1966 FELCRA telah ditubuhkan dengan rasminya.

Mulai 1 September 1997, FELCRA telah dikorporatkan dan ditukar kepada FELCRA Bhd. serta penukaran statusnya daripada sebuah Badan Berkanun kepada sebuah syarikat milik penuh kerajaan. Penukaran entiti korporat ini bagi membolehkan FELCRA Bhd. melebarkan cabangnya ke bidang perniagaan yang baru selaras dengan aspirasi nasional.

Sesungguhnya sejak penubuhannya, FELCRA telah membantu dalam mengisi kemerdekaan negara dengan membangunkan sektor luar bandar melalui penggalakkan pengemblengan tenaga penduduk dalam aktiviti ekonomi negara yang sekaligus membantu meningkatkan taraf kehidupan.

Baca Juga :  Penubuhan Universiti Malaysia Kelantan (UMK)

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen