felcra_bhd-800px

Penubuhan Lembaga Pemulihan Dan Penyatuan Tanah Persekutuan

20 September 1964 – Pada tahun 1964, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdul Razak bin Dato Hussein telah mengumumkan penubuhan Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah Persekutuan (FELCRA).

Objektif penubuhannya ialah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan kepada para belia dan keluarga yang tidak memiliki tanah melalui pembukaan Rancangan Tanah Belia dan Rancangan Tanah Pinggir. Ia juga bertujuan untuk meningkatkan taraf ekonomi serta meninggikan daya pengeluaran. Pada 1 April 1966 di bawah Akta (diperbadankan) Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah Negara 1966 FELCRA telah ditubuhkan dengan rasminya.

Mulai 1 September 1997, FELCRA telah dikorporatkan dan ditukar kepada FELCRA Bhd. serta penukaran statusnya daripada sebuah Badan Berkanun kepada sebuah syarikat milik penuh kerajaan. Penukaran entiti korporat ini bagi membolehkan FELCRA Bhd. melebarkan cabangnya ke bidang perniagaan yang baru selaras dengan aspirasi nasional.

Sejak penubuhannya, FELCRA telah membantu dalam mengisi kemerdekaan negara dengan membangunkan sektor luar bandar melalui penggalakkan penggemblengan tenaga penduduk dalam aktiviti ekonomi negara yang sekaligus membantu meningkatkan taraf kehidupan.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.