lppkn_logo-800px

Penubuhan Lembaga Perancang Keluarga Negara (LPKN)

10 Jun 1966 – Pada tahun 1966, YAB Timbalan Perdana Menteri Tun Haji Abdul Razak bin Dato’ Hussein telah mengisytiharkan penubuhan Lembaga Perancang Keluarga Negara Malaysia (LPKN). Rang Undang-undang mengenai perancang keluarga telah dibentangkan di Parlimen pada bulan Mac 1966 dan diluluskan menjadi sebuah undang-undang dinamakan “Family Planning Act Bil. 42 Tahun 1966”.

Kabinet juga mengambil keputusan bahawa YAB Perdana Menteri menjadi menteri yang bertanggungjawab ke atas Lembaga tersebut dan fungsi dan tugas LPKN lebih memfokuskan kepada aktiviti dan pelaksanaan program perancangan keluarga.

Pada tahun 1984 telah membawa kepada pertukaran nama Akta daripada Akta Perancang Keluarga kepada Akta Penduduk dan Pembangunan Keluarga. Selaras dengan pindaan tersebut, nama yang dahulunya dikenali sebagai Lembaga Perancang Keluarga Negara telah ditukar kepada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Pada peringkat awal penubuhan LPKN diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri dan kemudian ke Kementerian Hal Ehwal Wanita; Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga; dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. LPPKN buat julung kalinya mendapat pengiktirafan dunia apabila dipilih menerima Anugerah Populasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2007 bagi kategori institusi “United Nations Fund for Population Activities”.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.