mageran-800px

Tragedi 13 Mei 1969

13 Mei 1969 – Pada tahun 1969 telah berlaku satu peristiwa yang hampir menghancurkan keutuhan negara yang dikenali sebagai tragedi 13 Mei 1969. Ia berpunca dari Pilihanraya Umum yang telah berlangsung pada 10 Mei 1969 di mana emosi dan sentimen perkauman telah disuarakan dengan begitu lantang.

Hasil dari pilihanraya tersebut, Parti Perikatan telah berjaya menubuhkan kerajaan sekali lagi tetapi dengan kelebihan undi yang kurang berbanding dengan kemenangan sebelumnya. Akibat dari tragedi ini banyak nyawa yang tak berdosa terkorban dan harta benda musnah.

13mei1969

 

Bagaimanapun peristiwa ini telah mencorakan perubahan falsafah sosio-politik dan ekonomi negara dan menyedarkan semua pihak bahawa jurang perkauman masih wujud di negara ini. Untuk mengawal keadaan, darurat telah diisytiharkan dan Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) telah ditubuhkan untuk mengambil alih pemerintahan negara. MAGERAN telah diketuai oleh Tun Abdul Razak dan beliau telah menjalankan perbincangan dengan semua pihak yang berkenaan untuk mewujudkan semula perpaduan di Malaysia.

Akhirnya ‘Rukun Negara’ telah dibentuk dan sebagai manifestasi ideologi kebangsaan demi mewujudkan perpaduan di kalangan semua kaum. Berdasarkan kepada semangat Rukun Negara jugalah akhirnya Dasar Ekonomi Baru telah berjaya diciptakan demi kemajuan ekonomi negara dan menghapuskan kemiskinan masyarakat.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.