satellite-800px

Calon Angkasawan Negara Diumumkan

14 Mac 2006 – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak telah mengumumkan empat calon angkasawan negara pada 14 Mac 2006. Pengumuman itu dibuat pada Majlis perasmian Pusat Penyelidikan dan Latihan Simulator-G (Pulls-G) di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

calon_angkasawan

Calon-calon angkasawan berkenaan adalah Dr. Faiz Khaleed, pakar bedah pergigian Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, pegawai perubatan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), S. Vanajah, calon tunggal wanita yang juga Juruterbang Sistem Penerbangan Malaysia (MAS), dan Mohammed Faiz Kamaluddin.

Mereka akan menjalani ujian perubatan terperinci selama dua minggu oleh Agensi Angkasa Rusia di Moscow, Rusia. Turut hadir di majlis tersebut ialah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis; Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin; Pengerusi Panel Pemilihan Program Angkasawan Negara, Tun Mohammed Hanif Omar dan Panglima ATM, Laksamana Tan Sri Mohd. Anwar Mohd. Nor.

Pada 04 September 2006 Dr Sheikh Muszaphar Shukor serta Dr Faiz Khalled telah dipilih sebagai calon angkasawan Negara yang pertama ke Russia.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.