tudm_Cope_Taufan_2014-800px

Perasmian Empat Buah Pesawat Angkatan Tentera Udara Diraja Malaysia

13 Oktober 1967 – Selepas mencapai kemerdekaan, 31 Ogos 1957, Kerajaan Malaya menumpukan perhatian dalam dua aspek yang penting iaitu pembangunan dan keselamatan negara. Bagi keselamatan negara pasukan angkatan tentera telah ditubuhkan.

Di antara ketiga-tiga cabang angkatan tentera, tentera udara merupakan yang paling lewat ditubuhkan, setelah ditubuhkan pasukan ini telah membeli pelbagai peralatan terutamanya pesawat bagi memenuhi keperluan pasukan ini. Pada 1967, Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman Putra telah merasmikan nama empat buah pesawat Angkatan Tentera Udara Diraja Malaysia iaitu:

  • Sebuah pesawat jenis Cessna bernama Tirok
  • Tiga buah pesawat jenis De Havilland yang diberi nama Merbok, Punai dan Terkukur.

cessna 310f tirok

havilland

Upacara ini telah diadakan di pangkalan Angkatan Tentera Udara di Sungai Besi, Kuala Lumpur. Turut hadir pada majlis ini ialah Menteri Pertahanan Tun Abdul Razak Hussein, Panglima Angkatan Tentera Udara Diraja Malaya Group, Kapten J.N. Stancey. Pasukan Tentera Udara ini yang diwujudkan, menjadi sangat penting dalam keadaan negara baru mencapai merdeka serta ancaman komunis yang masih lagi ada, pesawat yang ada akan dapat membantu pihak tentera mempercepatkan operasi menghapus kegiatan komunis di negara ini.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.