Sejarah

Perdana Menteri Melancarkan Proton Waja

proton_waja08 Mei 2000 – Pada hari ini dalam tahun 2000 Proton Waja iaitu sebuah lagi kereta keluaran Proton telah dilancarkan secara rasminya oleh Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad di Stadium Malawati Shah Alam Selangor.

Kereta Proton Waja ini merupakan sebuah model yang direka sepenuhnya oleh anak tempatan dan melibatkan perbelanjaan sebanyak RM 1 bilion untuk kos reka bentuk dan kejuruteraan fizikal. Dalam menyempurnakan pembuatan model Waja ini. Proton memerlukan masa selama 1.7 juta jam dengan menggunakan tenaga kerja seramai 300 jurutera.

Kenderaan ini dihasilkan dalam dua bentuk iaitu model GX 1.6 liter yang menggunakan enjin Mitsubishi dan GX 1.8 liter dengan menggunakan enjin Renault. Model Proton Waja ini menggunakan 95 peratus kompenen tempatan dan telah berjaya menjimatkan RM 400 juta hasil wang negara dari mengalir keluar akibat dari kos mengimport komponan. Kenderaan ini juga memiliki casisnya sendiri dan dijangkakan sebanyak 40,000 hingga 60,000 unit akan dikeluarkan dalam tempoh masa setahun.

Dari aspek ciri-ciri keselamatan pula Proton Waja mempunyai beg udara yang akan melindungi pemandu dari kecederaan akibat kemalangan. Selain itu juga proton waja memiliki struktur rangka yang kukuh dua kali ganda dari model-model keluaran proton yang lain. Enjin-enjin yang digunakan oleh model Proton Waja ini telah mendapat kelulusan piawaian ‘European Step’ dan mampu mencapai kelajuan 186 km/ sejam bagi model Waja 1.6 dan kepantasan mendaki ialah 12 saat dari 0 km/ sejam ke 100 km/ sejam.

Pengeluaran Proton Waja pada hari ini membuktikan satu lagi kejayaan dalam industri berat negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen

Back to top