Ships_Trading_in_the_East-800px

Laksamana Wijbrand Van Warwijck Tiba Di Johor

03 Mei 1604 – Sejak jatuhnya Melaka pada Portugis pada 1511, pelbagai usaha telah dijalankan oleh Kerajaan Melayu Melaka untuk mendapatkan semula Melaka daripada pihak Portugis. Kekuatan pasukan Portugis yang menggunakan peralatan moden menyukarkan pihak Kesultanan Melaka di bawah Sultan Alauddin.

Pada 3 Mei 1604, Laksamana Wijbrand Van Warwijck daripada Belanda tiba di Johor dengan membawa peralatan perang iaitu senapang dan peluru. Peralatan perang ini telah ditukar dengan lada hitam.

Serangan yang dilakukan oleh pihak Portugis ke atas Kesultanan Melayu yang berpindah ke Johor telah dilakukan beberapa kali. Serangan ini diketuai oleh Furtedo de Mendoca seperti ke atas Kota Batu, dan Batu Sawar.

Dengan adanya peralatan yang baru serangan ke atas Melaka dapat dilakukan. Selain daripada cubaan untuk mendapatkan semula Melaka yang telah jatuh ke tangan Portugis. Usaha-usaha ini merupakan cubaan untuk mengembalikan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka yang telah jatuh ke tangan Portugis pada 1511.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.