sungai_endau-800px

Perjanjian Mengenai Sempadan Pahang-Johor

01 September 1868 – Pada tahun 1868, satu perjanjian mengenai sempadan Pahang-Johor telah ditandatangani oleh Bendahara Wan Ahmad yang menjadi Raja Pahang dan Sultan Abu Bakar, Sultan Johor dan disaksikan oleh Sir Harry Ord, Gabenor Negeri-Negeri Selat. Pertikaian sempadan antara Pahang dan Johor berlarutan beberapa lama antara Bendahara Wan Ahmad dengan Sultan Abu Bakar, Johor.

Wan Ahmad juga berjaya menaiki tahta kerajaan Pahang setelah berjaya mengalahkan saudaranya Wan Mutahir telah mendakwa beberapa buah pulau di Laut China Selatan kepunyaan Pahang. Ini kerana pulau-pulau seperti Pulau Tioman, Pulau Tinggi, Pulau Aur dan lain-lain itu diserahkan oleh Wan Mutahir kepada Johor semasa pemerintahannya dan Bendahara Wan Ahmad yang menggantikan Wan Mutahir tidak mengiktirafnya. Wan Ahmad tetap menuntut pulau-pulau itu hak Pahang.

sungai endau
Sungai Endau / Sempadan Pahang – Johor

Pertikaian ini hampir mencetuskan peperangan tetapi Inggeris di Singapura telah campurtangan sebagai orang tengah. Bagaimanapun usaha Gabenor Cavanagh tidak berjaya membawa kedua-dua pihak ke meja perundingan.

Pada bulan Oktober 1863 Bendahara Wan Ahmad mengutus surat kepada Gabenor Inggeris di Singapura menjemputnya datang ke Pahang untuk menyaksikan sendiri keadaan di Pahang. Hasil dari laporan Gabenor Inggeris di Singapura tentang persetujuan Orang Besar Empat Pahang mengakui Wan Ahmad sebagai Raja, Kerajaan Inggeris kemudiannya mengiktiraf Pahang. Pengiktirafan ini meredakan sedikit pertikaian Johor-Pahang tetapi masih lagi tidak mencapai keputusan muktamad. Walaupun mengiktiraf kerajaan Pahang tetapi Gabenor Inggeris di Singapura juga tidak mengakui tuntutan Pahang ke atas pulau-pulau tersebut.

Dalam tahun 1867 Johor bersetuju mengadakan perundingan. Dalam tahun 1868 Sir Harry Ord yang menjadi Gabenor baru Negeri-Negeri Selat berjaya memujuk Pahang mengadakan perundingan. Akhirnya pada hari ini dalam tahun 1868, satu perjanjian ditandatangani antara Johor dan Pahang yang telah menyelesaikan masalah sempadan di mana Sungai Endau menjadi sempadan darat dan bahagian tengah Kuala Sungai Endau menjadi sempadan laut kedua-dua negeri.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.