templer_park-3

Pembukaan Taman Rimba Templer

19 Mei 1954 – Templer Park atau lebih dikenali sebagai Taman Rimba Templer terletak di utara Kuala Lumpur. Ia boleh dikunjungi dengan melalui jalan lama Kuala Lumpur-Ipoh. Pembukaan Taman Rimba Templer telah dilakukan oleh Sir Gerald Templer.

Kawasan Taman Rimba Templer ini adalah hadiah dari Kerajaan Selangor dan merupakan taman negara yang pertama. Namanya diambil sempena nama Sir Gerald Templer yang merupakan Pesuruhjaya Tinggi Persekutuan Tanah Melayu.

templer_park

Pada awal pembukaannya, kawasan ini diletakkan di bawah jagaan ahli bagi Sumber Alam Semula Jadi. Kerja-kerja penyediaan taman ini dilakukan oleh satu Jawatankuasa yang dipengurusikan olah Tun Dr. Ismail Datuk Abdul Rahman dan ahli-ahlinya terdiri daripada para pegawai Jabatan Pertanian dan Perhutanan.

Hutan simpan seluas 1,214 hektar yang kaya dengan keindahan alam ini membentuk kawasan hijau bagi penduduk bandar, ia menarik para pencinta alam, jurugambar, dan beriadah. Pada hari perasmian tersebut, Sir Gerald Templer sempat meninjau kawasan seluas 50 ekar yang telah mula dibuka kepada orang awam.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.