22 Januari 1946 – Apabila Jepun kalah dalam Perang Dunia Kedua, pihak British telah datang semula ke Tanah Melayu. Kedatangan kali ini, pihak British ingin memperkenalkan beberapa perubahan di dalam pentadbiran.

Pada hari ini, 22 Januari 1946, satu ‘white paper’ telah disiarkan dalam warta kerajaan. Rancangan ini dikenali dengan kertas putih cmd 6724. Kertas putih membentangkan dasar-dasar yang terkandung dalam Malayan Union.

Pentadbiran Tanah Melayu akan dikendalikan oleh seorang gabenor akan dibantu oleh dua Majlis iaitu Majlis Mesyuarat Undangan dan Majlis Mesyuarat Kerja. Selain daripada itu, gabenor akan dibantu oleh sebuah badan penasihat yang terdiri daripada berbagai-bagai bangsa yang dilantik oleh beliau sendiri. Raja-raja Melayu hanyalah mempunyai kuasa dalam adat istiadat dan agama Islam sahaja. Dalam kedua-dua Majlis Gabenor mempunyai kuasa penuh.

Ekoran daripada cadangan ini, ianya telah ditentang hebat oleh orang-orang Melayu, melalui parti-parti politik khususnya Parti UMNO. Akhirnya pada tahun 1948, Malayan Union telah dibubarkan dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu.

Baca Juga :  Perlantikan Residen Belanda Yang Pertama Di Riau

 

 

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

 

Muat turun Kertas Putih cmd 6724

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen