tun_abdul_razak_1968-800px

Tun Abdul Razak Mengambil Alih Pucuk Pimpinan Umno

23 Januari 1971 – Dalam perhimpunan Agung UMNO Ke-22 pada tahun 1971, Tun Abdul Razak Bin Dato’ Hussein telah dilantik menjadi Presiden UMNO Malaysia manakala Tun Dr Ismail bin Abdul Rahman sebagai Timbalannya.

Dalam Perhimpunan Agung ini, Tun Abdul Razak telah mengumumkan strategi-strategi yang realistik untuk mencapai matlamat Dasar Ekonomi Baru untuk membasmi kemiskinan di kalangan semua kaum dan menyusun semula aktiviti ekonomi ke arah pembahagian kekayaan negara yang lebih saksama. Beliau dan “generasi kedua” ahli politik Melayu melihat begitu perlunya penyelesaian perbezaan jurang ekonomi dan sosial yang dihadapi oleh mangsa perkauman.

Semasa kepimpinan Tun Abdul Razak, melihat perubahan terhadap penyertaan Bumiputera di dalam sektor ekonomi secara lebih pesat khususnya dengan penubuhan agensi-agensi seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), PERNAS dan lain-lain hasil dari cadangan-cadangan oleh Kongres-Kongres Ekonomi Bumiputra yang diadakan. Setiap pembangunan yang pesat ini adalah mendapat sokongan padu serta usaha oleh Tun Abdul Razak sendiri.

Tun_Abdul_Razak(1968)

Kerajaan juga akan meninggikan kadar pertumbuhan ekonomi dengan cara memperhebatkan lagi rancangan pembangunan pertanian dan perusahaan termasuk penyertaan kerajaan dalam rancangan-rancangan pembangunan ini. Beliau akan mewujudkan satu golongan pengusaha dan pedagang di kalangan orang-orang Melayu.

Beliau juga akan juga menyusun semula masyarakat Melayu di luar bandar yang semata-mata bergantung kepada pertanian tradisional dan mengubahnya menjadi masyarakat moden yang berlandaskan pertanian moden dan juga perusahaan dan perdagangan.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.