Perodua_Corporate_Office

Perjanjian Perusahaan Otomobil Kedua Dimeterai

02 Februari 1993 – Perjanjian Perusahaan Otomobil Kedua Sendirian Berhad yang juga dikenali sebagai Perodua ditandatangani pada tahun 1993. Perjanjian usahasama ini telah dimeterai oleh 6 buah syarikat, iaitu UMW Corporation Sdn. Bhd., Med-Bumikar Mara Sdn. Bhd., Daihatsu Motor Co. Ltd. Jepun, Mitsui & Co. Ltd Jepun dan Daihatsu Malaysia Sdn. Bhd.

Menteri Kewangan Malaysia pada masa itu, Datuk Seri Anuar Ibrahim yang turut serta menyaksikan upacara menandatangani perjanjian usahasama tersebut berharap Perodua dapat menawarkan harga yang rendah dan mampu untuk dibeli oleh rakyat berpendapatan rendah dan sederhana.

Perodua tidak mereka bentuk komponen utama seperti enjin dan transmisi sendiri sebaliknya menggunakan komponen yang digunakan oleh Daihatsu. Perodua dijadualkan memulakan pengeluaran komersialnya pada bulan Julai 1994.

Perodua_Kancil_first_generation
Perodua Kancil generasi pertama.

Model kereta pertama yang akan dikeluarkan dengan kuasa 660 c.c. Rekabentuknya mirip Daihatsu Mira Jepun yang dinamakan Kancil. Nama Kancil diambil sempena nama seekor binatang bijak yang pernah muncul dalam cerita-cerita kanak-kanak zaman dahulu.

Perodua Kancil mempunyai 4 pintu dengan keluasan 5 tempat duduk. Perodua Kancil ke-50,000 dilancarkan pada 1996. Perodua Kancil ke-100,000 dilancarkan pada 1997. Perodua Kancil ke-250,000 dilancarkan pada tahun 1999. Tetapi, penjualan Perodua Kancil berhenti pada 2009 dengan penjualan 722,223 buah, dan ia telah bertukar kepada Perodua Kelisa.

Kancil merupakan model paling popular terutama kepada pemandu baru dan wanita serta paling banyak digunakan oleh sekolah memandu. Ia kecil, kompak dan menjimatkan dari segi bahan api iaitu RM 10.00 untuk kira-kira 100 kilometer.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.