Perisytiharan Majlis Perbandaran Langkawi Sebagai Bandar Pelancongan

24 Mac 2001 – KDYMM Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah berkenan mengisytiharkan Majlis Perbandaran Langkawi sebagai Bandaraya Pelancongan. Upacara penuh adat istiadat ini diadakan di Menara Jam Kuah, Langkawi pada tahun 2001.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan, Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Ting. Sejarah pihak berkuasa tempatan di Langkawi bermula sebagai Kawasan Perkhidmatan Pekan Kuah yang dahulunya dikenali kawasan ‘Sanitary Board’.

majlis_perbandaran_langkawi

Ketika pemerintahan Inggeris ‘Sanitary Board’ telah ditukarkan kepada Pengurusan Town Board mulai tahun 1945. Pada 29 April 1987, pihak berkuasa tempatan langkawi dikenali sebagai Majlis Daerah Langkawi. Seluas 47,848 hektar yang meliputi 104 buah pulau seluruh gugusan Pulau Langkawi diwartakan sebagai kawasan di bawah pentadbiran Majlis Daerah Langkawi.

Pada 16 Disember 2000, Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan telah diwartakan. Sesungguhnya perisytiharan ini dapat menarik lebih ramai pelancong sama ada dari dalam dan luar negara dan sekaligus menjadikan Pulau Langkawi sebagai destinasi pelancongan bertaraf dunia.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.