asean_para_sport_federation-800px

Perasmian Sukan Para Asean Yang Pertama

26 Oktober 2001 – Pada hari ini dalam tahun 2001, Temasya sukan Para Asean yang pertama telah dibuka dengan rasminya oleh Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Al-Wathiqu Billah Al-Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah dalam suasana gilang gemilang di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Turut berangkat di majlis perasmian tersebut ialah Permaisuri Tuanku Nur Zahirah. Hadir sama ialah Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Dr. Siti Zaharah Sulaiman dan Presiden Majlis Paralimpik Malaysia, Datuk Fauzi Abdul Rahman serta Presiden Persekutuan Sukan Para Asean (APSF), Lt. Jeneral Pisarn Wattanawongkeeree.

asean_para_games

Temasya pertama kali diperkenalkan di peringkat Asia Tenggara ini, dilangsungkan selepas menyaksikan kejayaan Sukan SEA XXI Kuala Lumpur yang berjaya di adakan pada bulan September 2001. Obor kejohanan dibawa masuk oleh empat atlet yang terdiri daripada Ahmad Amil Usin, Mohd. Hisham Khairani, V. Jayan Subramaniam dan Ibrahim Majid.

Dalam temasya ini Kontinjen Malaysia muncul juara keseluruhan Sukan Para ASEAN Pertama apabila berjaya memperolehi 143 pingat emas, 136 perak dan 92 gangsa secara. Kejohanan Sukan Para ASEAN, yang diadakan pada kali ini, berjaya meningkatkan mutu dan prestasi sukan orang-orang kurang upaya serta mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.