rtm_2_bw-800px

Perasmian Saluran Dua Dan Bangunan Televisyen Malaysia

17 November 1969 – Dalam tahun 1969, Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman Putra telah merasmikan saluran kedua dan Bangunan Televisyen Malaysia, Angkasapuri. Bangunan yang terletak di atas kawasan seluas 33 ekar ini telah dibina dengan kos sebanyak RM14.5 juta.

Ketika berucap pada majlis perasmian tersebut, Tunku Abdul Rahman memberi jaminan bahawa Bahasa Malaysia akan digunakan secara luas dalam rancangan-rancangan televisyen. Beliau juga menyatakan harapan agar dengan adanya saluran kedua ini, Televisyen Malaysia akan dapat memajukan program-program yang boleh membangkitkan perasaan nasional, bersemangat dan muhibbah di antara penduduk Malaysia.

rtm

Menteri Penerangan dan penyiaran, Encik Hamzah bin Dato’ Abu Samah pula menegaskan bahawa Projek Sebaran Am iaitu radio dan televisyen yang telah menelan perbelanjaan kerajaan yang paling tinggi ini sebenarnya memberi faedah yang besar kepada negara. Beliau juga menyatakan bahawa saluran kedua akan membuat lebih banyak siaran bagi mengurangkan beban yang ditanggung oleh kerajaan serta langkah-langkah sedang diambil untuk meluaskan siaran televisyen Malaysia ke kawasan-kawasan yang masih belum menikmati siaran televisyen dengan seberapa segera.

Televisyen Malaysia memikul tanggungjawab yang besar dalam usaha kerajaan mewujudkan perpaduan negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.