pemenang_nama_proton_bw-800px

Peraduan Menamakan Kereta Nasional

12 Januari 1984 – Pada tahun 1984, Pengarah Eksekutif Pertubuhan Perindustrian Berat Malaysia (HICOM), Encik Mohd. Saufi Hj. Abdullah telah mengumumkan peraduan ‘Menamakan Kereta Nasional Kita Yang Pertama’. Peraduan tersebut akan memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia menamakan model pertama kereta nasional yang akan dikeluarkan pada September 1985. Hadiah berupa sebuah kereta 1300 c.c. akan diberikan kepada peserta yang berjaya.

Staf_Sarjan_Ismail_Jaafar

Pada 1 September 1985, Staf Sarjan Ismail Jaafar dari Markas Tentera Dua Division di Pulau Pinang telah berjaya diumumkan sebagai pemenang. Perkataan ‘Saga’ yang dipilih beliau telah menarik perhatian para juri serta penerangan-penerangan yang diberikan telah menyakinkan juri untuk memilih beliau sebagai pemenang menamakan kereta Nasional yang pertama itu.

hj. hashim dan pencipta nama kereta proton saga
Staf Sarjan Ismail Jaafar (kiri). Kredit foto : mamutanjung.blogspot.my

Sebagai langkah memperkenalkan kereta Nasional yang pertama itu satu program ‘Sagarama’ selama 20 hari menjelajah ke seluruh negara telah diadakan. Pada 1 September 1985, YAB Perdana Menteri telah melancarkan pemasaran Proton Saga yang pertama dan sesungguhnya kereta-kereta proton telah meningkat jualannya dan dijual bukan sahaja di dalam negeri malah dieksport keluar negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Kredit Foto : mamutanjung.blogspot.my

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.