tudm_Cope_Taufan_2014-800px

Penyerahan Panji-Panji Diraja Kepada Tudm

14 Mac 1967 – Satu upacara penyerahan panji-panji Diraja kepada Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) diadakan pada tahun 1967. Penyerahan itu dilakukan oleh Yang di-Pertuan Agong dan diserahkan kepada Flight Lt. Buang bin Ahmad.

tudm

Penyerahan panji-panji Diraja kepada TUDM ialah sebagai menghargai khidmat jasa para TUDM dalam mempertahankan keamanan dan keharmonian. Ia juga menjadi ”simbol taat setia kepada bangsa dan negara”.

Bentuk panji-panji Yang di-Pertuan Agong itu berwarna kuning Diraja serta di tengah-tengahnya terdapat lambang Diraja dan di bahagian sudut atas sebelah kiri ialah lambang TUDM.

Turut hadir di upacara itu ialah Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak, Ketua Turus TUDM, Pemerintah Udara A. Mck. Steedman, dan kira-kira 1,000 orang anggota tentera TUDM.

Terdahulu Seri Paduka Baginda Yang di-Pertua Negara menerima tabik kehormat dan barisan TUDM dengan diiringi lagu Negara Ku dan pertunjukan penerbangan kapal terbang TUDM.

Dengan berlangsung upacara itu pada hari ini dalam tahun 1967, melambangkan kedaulatan negara terhadap khidmat TUDM. Semoga ia dapat memberi semangat baru dan motivasi kepada semua pegawai supaya menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan penuh amanah.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.