sekolah_pertanian_serdang-800px

Pembukaan Sekolah Pertanian Serdang

21 Mei 1931 – Pada tahun 1931, Sekolah Pertanian Serdang telah dibuka dengan rasminya oleh Pesuruhjaya Tinggi Negeri-negeri Bersekutu Tuan John Scott. Turut hadir menyaksikan upacara ini ialah Duli-Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Raja Muda Perak, dan Undang Rembau.

Penubuhan Sekolah Pertanian yang berkeluasan 8.8 hektar di kawasan Serdang, Selangor ini bertujuan untuk menyediakan pegawai-pegawai bagi Jabatan Pertanian. Perancangan pembinaan sekolah yang berharga RM370,000 ini mengambil masa selama 18 tahun. Bangunan yang direkabentuk oleh arkitek dari Jabatan Kerja Raya Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ini mampu menampung seramai 80 orang penuntut dan mengendalikan kursus di peringkat diploma selama 3 tahun dan kursus sijil selama setahun.

sekolah_pertanian_serdang-800px
Sekolah Pertanian Serdang

Pada 23 Jun 1942, Sekolah Pertanian ini telah dinaikkan taraf menjadi Maktab Pertanian Malaya dengan upacara pengisytiharannya telah dilakukan oleh Gabenor Sir Edward Gent. Akhirnya pada 4 Oktober 1971, maktab ini telah dinaikkan taraf dan diisytiharkan menjadi Universiti Pertanian Malaysia.

Perkembangan sekolah pertanian ini adalah sejajar dengan sumbangan besar sektor pertanian kepada ekonomi negara pada peringkat awal kemerdekaan negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

One comment

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.