Kuala_Lumpur_Hospital-800px

Peletakan Batu Asas Hospital Besar Kuala Lumpur

07 April 1967 – Pada tahun 1967, telah berlangsung majlis peletakan batu asas Hospital Kuala Lumpur yang disempurnakan oleh Perdana Menteri, YTM Tunku Abdul Rahman Putra. Pembinaan bangunan hospital itu bertujuan untuk menggantikan bangunan-bangunan hospital lama yang telah berusia lebih 80 tahun.

Pembinaan hospital ini telah melalui lima fasa. Fasa pertama dimulakan pada tahun 1963 yang menempatkan Rumah Sakit Bersalin setinggi lima tingkat dan mempunyai 214 buah katil pesakit. Fasa kedua pada tahun yang sama menempatkan pejabat x-ray yang moden dan sebuah asrama jururawat setinggi empat tingkat. Ia mempunyai 608 buah katil pesakit. Fasa ketiga yang dimulakan pada 1968, menempatkan gedung ubat, bilik bedah dan syarahan untuk sekolah latihan jururawat serta sebuah bilik tabung derma darah. Ini diikuti dengan fasa empat dan lima pada tahun yang sama.

Perbelanjaannya menelan kos berjumlah RM 49 juta dengan RM 21 juta diperuntukkan untuk fasa pertama dan kedua. Manakala selebihnya untuk fasa-fasa yang berikutnya. Usaha-usaha pembinaan hospital baru ini membuktikan keperihatinan kerajaan terhadap keperluan kemudahan dan tahap kesihatan rakyat Malaysia dengan mengambil peluang dari pembentukan negara sendiri dan kemerdekaan yang dikecapi

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.