rabuan pit28 September 1980 – Pada hari ini, 28.9.1980, usaha gigih pelbagai pihak yang terlibat di dalam bidang olahraga Malaysia telah memenangi Piala Suharto yang diadakan buat pertama kali di Jakarta, Indonesia. Piala Suharto ini telah disampaikan oleh Menteri Penyelaras Pertahanan dan Keselamatan Indonesia Jeneral Moradean Panggabean di Stadium Senayan, Jakarta.

Piala Suharto yang dimenangi oleh Malaysia dihadiahkan oleh Suharto, lengkap dengan tandatangannya di atas piala tersebut, ianya bersalut emas 22 karat bersimbolkan ASEAN.
Kejohanan Piala Suharto ini, yang pertama kali diadakan merupakan kejohanan olahraga di kalangan anggota-anggota ASEAN. Ianya tidak memberi pingat tetapi mereka diberi mata berdasarkan acara-acara yang dimenangi.

Antara ahtlit yang membawa kejayaan kepada Malaysia di kejohanan pada kali ini ialah Rabuan Pit dalam acara 200, 400 dan 4 x 100 meter, V. Angamah dalam acara 1500 meter dan M. Raju dalam acara 5000 meter.

Kejayaan itu pada hari ini dalam tahun 1980, membuktikan semangat kesukanan yang tinggi di kalangan atlit negara dan sentiasa berusaha untuk mencipta nama di peringkst ASEAN.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen