25 August 1957 – Pada hari ini dalam tahun 1957, dua ribu orang penduduk Tanjung Malim telah mengadakan satu gerakan menentang komunis. Ia merupakan gerakan menentang komunis yang terbesar pernah diadakan di Tanah Melayu sejak ia dilancarkan.

Di dalam gerakan ini juga seramai dua ribu orang awam telah memasuki hutan belantara dan telah berjaya menyerbu lima orang pengganas komunis yang terdapat di hutan Tanjung Malim. Pada masa yang sama juga pihak berkuasa telah menggunakan kapal terbang dan pembesar suara bagi mengarahkan pengganas komunis ini untuk menyerah diri kepada pihak berkuasa.

Gerakan ini telah dilaksanakan selama 4 jam dari 9.00 pagi sehinggalah pukul 12.00 tengah hari melibatkan kawasan seluas 30,000 ela persegi. Ia telah disertai oleh anggota-anggota Jawatankuasa Rakyat Setia Tanjung Malim dan mendapat perlindungan daripada askar-askar dari Batalion ke-5 Askar Melayu serta 13 unit Pasukan Polis Persekutuan serta tentera udara.

Sesungguhnya gerakan ini adalah lambang kepada kerjasama rakyat dan pihak berkuasa dalam usaha menentang pengganas komunis dari menguasai negara ini.

Baca Juga :  Penyerahan Panji-Panji Diraja Kepada Tudm

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen