najib_tun_razzak-800px

Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak Diumumkan Sebagai Menteri Besar Pahang

28 April 1982 – Pada tahun 1982, YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Haji Abdul Rashid bin Haji Abdul Rahman telah mengumumkan pelantikan Dato’ Seri Mohd. Najib bin Tun Haji Abd. Razak sebagai Menteri Besar Pahang ke 12. Pengumuman tersebut diumumkan oleh Dato’ Haji Abdul Rashid di pejabat Menteri Besar Pahang. Sehubungan itu, majlis angkat sumpah pelantikan jawatan Menteri Besar telah diadakan pada 4 Mei 1982 di Istana Abu Bakar, Pekan, di hadapan DYMM Pemangku Raja Pahang.

Penglibatan Dato Seri Mohd Najib dalam politik bermula apabila beliau diminta untuk bertanding di kawasan Parlimen Pekan berikutan kepulangan Allahyarham Tun Abdul Razak ke rahmatullah pada 14 Januari 1976. Pada 21 Febuari 1976 beliau memenangi pilihanraya tersebut tanpa bertanding. Pada 22 April 1982, Dato’ Seri Mohd. Najib bertanding dikawasan Dewan Undangan Negeri Bandar Pekan dan berjaya mengalahkan calon PAS.

Karier politik Dato’ Seri Mohd. Najib terus menyinar dan beliau telah menjawat pelbagai jawatan dalam kabinet termasuk sebagai Timbalan Menteri, Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Pada 3 April 2009, Dato’ Seri Mohd Najib bin Tun Razak mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri yang keenam.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.