abdullah_badawi-1-800px

Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi Mengangkat Sumpah Jawatan Perdana Menteri

22 Mac 2004 – YAB Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengangkat sumpah jawatan dan sumpah menyimpan rahsia sebagai Perdana Menteri selepas Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum Kesebelas pada tahun 2004. Acara yang penuh dengan adat istiadat ini telah berlangsung di Balairong Seri, Istana Negara di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail.

abdullah_badawi

Turut berangkat pada upacara tersebut ialah Raja Permaisuri Agong Tuanku Fauziah binti Almarhum Tengku Abdul Rashid. YAB Perdana Menteri diiringi isteri, Datin Seri Endon Mahmood.

Pilihan Raya Umum kesebelas yang berlangsung pada 21 Mac 2004 ini merupakan Pilihan Raya yang pertama bagi Dato’ Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi. Pada Pilihan raya ini Barisan Nasional mencatatkan kejayaan paling gemilang dalam sejarah pilihan raya negara apabila memenangi 198 buah kerusi daripada 219 buah kerusi Parlimen dan pada masa yang sama menguasai 452 daripada 505 kerusi Dewan Undangan Negeri di seluruh negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.