un-logo-800px

Bangsa-Bangsa Bersatu Di Beritahu Secara Rasmi Tentang Penubuhan Negara Baru Malaysia

17 September 1963 – Pada tahun 1963, Bangsa-bangsa Bersatu dengan rasminya diberitahu tentang penubuhan negara baru Malaysia. Perwakilan Malaysia ke Bangsa-bangsa Bersatu yang dulunya Perwakilan Malaya telah menghantar surat kepada Setiausaha Agung Bangsa-bangsa Bersatu, U Thant tentang perubahan tersebut.

u thant
Setiausaha Agung Bangsa-bangsa Bersatu – U Thant

Malaysia juga telah menghantar bendera baru negara kepada Bangsa-bangsa Bersatu untuk dikibarkan di Ibu Pejabat Bangsa-bangsa Bersatu bersama-sama dengan bendera 110 negara anggota yang lain. Setiausaha Agung Bangsa-bangsa Bersatu En. U Thant mengumumkan beliau telah menghantar salinan-salinan Laporan Malaysia kepada semua negara anggota Bangsa-bangsa Bersatu.

Laporan tersebut tentang tinjauan pendapat rombongan Bangsa-bangsa Bersatu yang telah menyiasat hasrat rakyat di Sabah dan Sarawak serta mendapati seluruh rakyat di kedua negeri itu bersetuju dan menyokong penubuhan Malaysia tersebut.

Berdasarkan laporan tersebut Bangsa-bangsa Bersatu mengakui dan mengesahkan penubuhan Malaysia bagi menggantikan Malaya, walaupun ditentang oleh Indonesia dan Filipina.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Baca Juga:

Tinggalkan Komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.