H. I. D. S. – Usaha Damaikan Indonesia Dan Malaysia

26 Januari 1965 – Pada hari ini dalam tahun 1965, Duta-duta British di Asia Tenggara telah bertemu untuk mengadakan persidangan mengenai masalah politik dan pertahanan yang semakin genting antara Malaysia dan Indonesia. Persidangan yang berlangsung selama empat hari di Kuala Lumpur ini merupakan di antara beberapa usaha pihak kerajaan British untuk mendamaikan kedua negara di samping menjamin keamanan di rantau ini.

Bagi menjamin keamanan serantau persefahaman yang lebih erat dalam bidang ekonomi sosial dan budaya perlu dicapai dan dipertingkatkan. Kedua negara seharusnya disatukan, untuk bersama berusaha memelihara keselamatan negara dari anasir subversif demi mengekalkan keperibadian nasional negara masing-masing. Tambahan pula, Malaysia dan Indonesia adalah dua negara yang mempunyai ikatan sejarah yang serupa dari segi keturunan dan kebudayaan.

Persidangan Duta-duta British yang berlangsung buat pertama kali di Kuala Lumpur ini telah dipengerusikan oleh Pesuruhjaya Tinggi British di Kuala Lumpur, Lord Head. Di antara tokoh penting yang hadir di majlis tersebut ialah Duta British di Indonesia, Sir Andrew Gilchrist, Bakal Duta Besar British ke Thailand Sir Anthony Rumbold, Ketua Diplomat British di Australia, New Zealand, Filipina, Vietnam Selatan dan Indonesia.

Turut hadir ialah Penasihat Politik Panglima Turus Agong Pasukan Bersenjata di Timor Jauh, Tuan A.C.S Adams, pegawai-pegawai pejabat luar dan pejabat perhubungan Commonwealth.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen