H. I. D. S. – Timbalan Perdana Menteri Umum Calon Angkasawan

calon_angkasawan14 Mac 2006 – Pada hari ini dalam tahun 2006, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengumumkan empat calon angkasawan. Pengumuman ini dibuat pada Majlis perasmian Pusat Penyelidikan dan Latihan Simulator-G (Pulls-G) di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Calon-calon angkasawan berkenaan ialah, Dr. Faiz Khaleed, pakar bedah pergigian Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, pegawai perubatan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), S. Vanajah, calon tunggal wanita yang juga Juruterbang Sistem Penerbangan Malaysia (MAS), dan Mohammed Faiz Kamaluddin.

Mereka akan menjalani ujian perubatan terperinci selama dua minggu oleh Agensi Angkasa Rusia di Moscow, Rusia. Turut hadir di majlis tersebut ialah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis; Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin; Pengerusi Panel Pemilihan Program Angkasawan Negara, Tun Mohammed Hanif Omar dan Panglima ATM, Laksamana Tan Sri Mohd. Anwar Mohd. Nor.

Sesungguhnya pemilihan calon-calon angkasawan ini adalah sebagai perintis negara dalam menerokai bidang angkasa lepas.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen