H. I. D. S. Persidangan Islam Antarabangsa Yang Pertama

21 April 1969 – Pada hari ini dalam tahun 1969, DYMM Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin telah berkenan merasmikan pembukaan Persidangan Islam Antarabangsa yang pertama berlangsung di Kuala Lumpur. Persidangan anjuran kerajaan Malaysia ini yang telah berlangsung selama seminggu dan disertai oleh seramai 100 orang perwakilan daripada 23 buah negara Islam.

Persidangan yang julung-julung kali diadakan ini bertujuan untuk memupuk semangat perpaduan di kalangan umat Islam dalam usaha mencari kemajuan dan menghapuskan kejahilan. Satu perkara penting yang telah dibincangkan pada persidangan ini ialah mengenai isu pembebasan Palestin dan penentangan terhadap kekejaman Yahudi.

Antara ketetapan yang telah dicapai secara bersama dalam persidangan ini ialah pembentukan jawatankuasa bagi menggiat dan menyelaras urusan perdagangan dikalangan negara – negara Islam. Turut disyorkan, penubuhan sebuah Pusat Penyelidikan Islam di Kuala Lumpur bagi mengadakan hubungan raya dengan pusat penyelidikan dan Institusi Pengajian Tinggi.

Persidangan ini telah dianggap sebagai permulaan kebangkitan dan kerjasama dikalangan negara-negara Islam yang merdeka.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen