H. I. D. S. – Perjanjian Naning Dan Rembau Dengan Belanda Di Melaka Dibaharui

13 Februari 1680 – Pada hari ini dalam tahun 1680, satu perjanjian di antara Belanda di Melaka dengan Naning dan Rembau telah dibaharui. la merupakan perjanjian berdamai di antara negeri-negeri Melayu dengan kuasa penjajah itu.

Sejak Belanda menawan Melaka pada 14 Januari 1641, ia sentiasa diancam oleh Johor, Naning dan Rembau yang masih ingin membela kejatuhan Empayar Melaka itu. Naning dan Rembau yang berhampiran dengan Melaka sering menyerang kubu-kubu Belanda. Walau bagaimanapun serangan-serangan itu dapat dipatahkan oleh pihak Belanda.

Pada 24 Julai 1641, Naning dan Rembau terpaksa menandatangani satu perjanjian dengan pemerintah Belanda di Melaka. Dengan termetrinya perjanjian ini Naning dan Rembau mestilah mengiktiraf kedaulatan dan kewibawaan Belanda di Melaka.

Antara lain Naning dan Rembau mestilah memberi 200 gantang padi dan beberapa orang abdi sebagai denda. Di samping itu juga pemerintah Belanda mempunyai hak-hak mutlak untuk melantik bangsa Belanda sebagai pemungut cukai. Belanda telah mengenakan bermacam-macam cukai kepada rakyat Naning dan Rembau. Antaranya ialah cukai penjualan buah pinang, sireh, padi, cukai tanah dan cukai kepala.

Pada 3 Februari 1643, pihak Gabenor Jeremias Van Velt bersama dengan Kapten Laurens Forsebvurga dan Shahbandar Jan Janz Menie serta diiringi oleh enam puluh orang Belanda dan seratus orang askar tempatan, telah pergi ke Naning. Tujuan mereka ke situ ialah untuk meminta ketua-ketua Naning berdamai, meminta kembali hamba abdi beragama Kristian dan untuk mengerah rakyat Naning menanam lada hitam.

Desakan-desakan Belanda ini telah menimbulkan kemarahan ketua-ketua Naning. Tidak lama kemudian pemungut cukai Alexander Mendos dan Kapten Forsenburgh dan Jan Janz Menie telah diserang oleh orang-orang Rembau. Ini telah menyebabkan kematian Forsebrurga dan Menie.

Pada tahun 1645, pihak Belanda telah menyerang Naning dan Rembau. Keadaan di kawasan ini bertambah tidak tenteram bila Naning dan Rembau melantik Raja Ibrahim dari Acheh sebagai pemimpin mereka.

Pada bulan Mac 1677, Raja Ibrahim telah memberi amaran kepada pihak Belanda supaya jangan campur tangan di Naning dan kapal-kapal beliau di Selat Melaka. Tidak lama kemudian Raja Ibrahim berjaya menawan Batang Tiga dengan 3,700 orang askar. Tentangan Raja Ibrahim ini telah berakhir bila beliau mati ditangan seorang Bugis bernama Baggia pada tahun 1679.

Setelah Raja Ibrahim mati Naning dan Rembau menjadi lemah dan terpaksa menerima kewibawaan Belanda. Pada hari ini dalam tahun 1680 Naning dan Rembau telah menandatangani perjanjian berdamai dengan Belanda di Melaka.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen