Peraduan Menamakan Kereta Nasional

proton saga12 Januari 1984 – Pada hari ini dalam tahun 1984, Pengarah Eksekutif Pertubuhan Perindustrian Berat Malaysia (HICOM), Encik Mohd. Saufi Hj. Abdullah telah mengumumkan peraduan `Menamakan Kereta Nasional Kita Yang Pertama’. Peraduan tersebut akan memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia menamakan model pertama kereta nasional yang akan dikeluarkan pada September 1985. Hadiah berupa sebuah kereta 1300 c.c. akan diberikan kepada peserta yang berjaya.

Pada 1 September 1985, Staf Sarjan Ismail Jaafar dari Markas Tentera Dua Division di Pulau Pinang telah berjaya di umumkan sebagai pemenang. Perkataan `Saga’ yang dipilih beliau telah menarik perhatian para juri serta penerangan-penerangan yang diberikan telah menyakinkan juri untuk memilih beliau sebagai pemenang menamakan kereta Nasional yang pertama itu.

Sebagai langkah memperkenalkan kereta Nasional yang pertama itu satu program `Sagarama’ selama 20 hari menjelajah ke seluruh negara telah diadakan. Pada 1 September 1985, YAB Perdana Menteri telah melancarkan pemasaran Proton Saga yang pertama dan sesungguhnya kereta-kereta proton telah meningkat jualannya dan dijual bukan sahaja di dalam negeri malah dieksport keluar negara .

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen