H. I. D. S. – Pengumuman Penyerahan Sarawak Kepada Kerajaan Inggeris

Sarawak-vyner
Vyner Brooke

06 Februari 1964 – Pada hari ini dalam tahun 1964, Raja Putih Sarawak yang ketiga, Vyner Brooke telah mengumumkan penyerahan Sarawak kepada kerajaan Inggeris. Kerajaan Inggeris sememangnya telah lama berniat untuk campur tangan dalam pemerintahan Brooke di Sarawak. Akibat desakan daripada kerajaan Inggeris, akhirnya Vyner Brooke telah bersetuju untuk menerima Penasihat Inggeris pada 22 November 1941.

Machryan telah dihantar secara sulit oleh Vyner Brooke untuk mendapatkan persetujuan Ketua-ketua Melayu di Sarawak. Datu Patinggi Abang Abdillah, Dato’ Bandar, Datuk Imam dan Datuk Hakim telah menandatangani dokuman penyerahan Sarawak kepada Kerajaan Inggeris yang telah di buat dengan cara ugutan, paksaan dan penerangan palsu.

Pengumuman penyerahan Sarawak kepada Kerajaan Inggeris hanya sampai di Sarawak kepada 8 Februari 1946, dan telah menggemparkan penduduk Sarawak. Berikutan daripada itu, Datu Patinggi Abang Abdillah, Yang diPertua Persatuan Kebangsaan Melayu telah mengadakan mesyuarat tergempar dan menerangkan bahawa beliau telah ditipu oleh Machryan.

Sesungguhnya, penyerahan Sarawak kepada Kerajaan Inggeris telah membangkitkan semangat nasionalisme di kalangan Bumiputera di Sarawak untuk menentang Kerajaan Inggeris.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen