H.I.D.S. – Herr Von Overbeck Menjadi Maharaja Sabah (Borneo Utara), Gaya Dan Sandakan

penyerahan sabah29 Disember 1877 – Pada hari ini, Herr Von Overbeck seorang bangsawan Australia secara rasmi telah dilantik menjadi Maharaja Sabah (Borneo Utara), Gaya dan Sandakan. Herr Von Overbeck adalah seorang Pengurus Syarikat Candu Dent Brothers dan juga seorang Konsul bagi Austria-Hungray di Hong Kong.

Niatnya ke atas penyewaan tanah di Sabah, bermula dengan berita penganugerahan tanah kepada orang-orang Eropah dalam tahun 1870. Oleh kerana itu beliau dan seorang rakan kongsinya telah cuba berunding dengan Sultan. Usaha Overbeck itu gagal kerana Gabenor Labuan dan juga Pemangku Konsul-General Borneo, Hugh Low berpendapat bahawa rundingan penyewaan itu bertentangan dengan perjanjian antara British dengan Brunei yang telah ditandatangani dalam tahun 1847. Sudah menjadi dasar pada ketika itu, sebarang pemindahan kuasa tanah kepada orang-orang asing mestilah mendapat persetujuan dari kerajaan British.

Walaubagaimanapun Overbeck tidak berputus asa. Tidak berapa lama selepas itu beliau telah mencuba sekali lagi. Akhirnya dengan bantuan seorang Lieutenant-Gabenor British di Labuan, beliau berjaya memujuk Sultan Brunei untuk mendapatkan Wilayah di Sabah. Persetujuan telah diambil dan kedua-kedua belah pihak menandatangani perjanjian pada 12 Disember 1877.

Dengan termaktubnya perjanjian tersebut, Overbeck secara rasmi telah dilantik sebagai Maharaja Sabah (Borneo Utara), Gaya dan Sandakan. Di samping itu, beliau juga telah diberi kuasa ke atas penduduk bumiputera, memiliki semua hasil negeri, berkuasa ke atas matawang, menggubal undang-undang, memungut cukai dan berkuasa dalam hal-hal lain kecuali ke atas tugas-tugas raja.

Sebagai balasannya, sultan akan dibayar sejumlah $12,000 setahun. Manakala Pangiran Temenggong dibayar sebanyak $3,000 setahun. Kawasan di bawah pentadbiran Overbeck meliputi keseluruhan Borneo Utara iaitu dari Teluk Kimanis di sebelah barat sehingga Sungai Seboekoe di sebelah timur.

Perlantikan Herr Von Overbeck menjadi Maharaja Sabah pada hari ini, sesungguhnya merupakan suatu lagi kegiatan pemecahan wilayah di Sabah oleh Kerajaan British di Borneo yang mana melemahkan lagi kuasa Sultan Brunei.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen