Enakmen No.11 Askar Melayu Diluluskan Sebagai Perintis Pada Kompeni Percubaan Askar Melayu

rejimen melayu23 Januari 1933 – Pada hari ini dalam tahun 1933, Enakmen No.11 diluluskan di dalam Majlis Undangan Persekutuan. Enakmen ini juga dikenali sebagai Enakmen Rejimen Askar Melayu kerana ia membawa kepada penubuhan Kompeni Percubaan Askar Melayu.

Enakmen No.11 yang diluluskan ini adalah hasil usaha beberapa orang pemimpin Melayu antaranya Sultan Alang Iskandar Shah (Sultan Perak), Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhamad Ibni Almarhum Yam Tuan Antah, Sir Raja Chulan (Raja di Hilir Perak) dan Dato’ Abdullah Hj. Dahan (Undang Rembau).

Enakmen ini mengandungi perkara-perkara mengenai Disiplin dan peraturan-peraturan Rejimen Melayu. Antaranya pada Bahagian Pertama Enakmen ini mengandungi 56 perkara disebut dengan panjang lebar mengenai soal disiplin seperti hal-hal jenayah, melarikan diri, tidak hadir tanpa mengambil cuti, mabuk semasa bertugas, membuat kenyataan palsu dan memalsukan dokumen-dokumen dan lain-lain.

Rejimen percubaan Askar Melayu yang ditubuhkan melalui Enakman No.11 ini bermula dengan pengambilan 25 orang rekrut daripada lebih 1000 orang anak Melayu yang memohon. Mereka kemudian dilatih di Port Dickson di bawah Pegawai Pemerintahan Mejar General Mills Bruce.

Sesungguhnya Enakmen No. 11 Rejimen Askar Melayu yang diluluskan pada hari ini telah menjadi asas kepada penubuhan Askar Melayu dan juga sebagai lambang pengakuan Inggeris akan kepahlawanan orang Melayu yang terkenal sejak zaman-berzaman.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Tinggalkan Komen